Co je to zakládací profil purenitového boxu pro venkovní stínění?

9.10.2024 Ivan Landa

Zakládací profil nebo také montážní U profil (jak se někdy také nazývá) je důležitým prvkem pro montáž purenitových podomítkových boxů. Tím že je montován do rámu okenního rámu zajišťuje horizontální rovinnost boxu.

Vycházíme tedy z rovinnosti okna a montáž je výrazně snadnější protože řešíme už jen horizontální rovinu podomítkové schránky. Zároveň vytváří funkční a estetický detail propojuje okenní rám a s izolací boxu.  Zároveň umožňuje dilataci okna v rámci stavby.

zakládací profil purenitového boxu pro venkovní stínění

Zakládací profil se používá většinou v šíři izolace boxu. Nicméně pokud je okno oproti zdivu „utopeno“ může se použít zakládací profil hlubší aby se kompenzoval tento rozdíl. Vytvoříme tak snadno detail, který bychom zednicky složitě realizovali.

Často se také zákazníci ptají proč je zakládací profil o 5mm hlubší než použitá izolace boxu. Je to z toho důvodu, abychom měli možnost při nerovnosti stavby nebo při použití přesahu paropropustné pásky okna, srovnat box do horizontální roviny a umožnili tak ideální montáž venkovní žaluzie nebo screenové rolety.  Pracujeme tak s běžnou nedokonalostí stavby.

picture